Stank aan banden in gemeente Reusel De Mierden

Gepubliceerd op woensdag 18 juni 2014

De Brabantse gemeente Reusel De Mierden heeft de stank aan banden gelegd. Veehouderijen die willen uitbreiden mogen niet meer dan 0,1 odour units aan geurbelasting op woningen binnen de bebouwde kom veroorzaken en niet meer dan 5 odour units buiten de bebouwde kom.

Dat zei wethouder Cees van de Ven (CDA) op het symposium luchtvervuiling en intensieve veehouderij op 16 juni in Den Bosch. De lucht die uit veehouderijen met luchtwassers komt, is schoner dan de lucht die erin gaat, gaf hij de ernst de situatie in zijn gemeente aan.

De nieuwe geurverordening met strakke geurnormen is het gevolg van een toename van het aantal klachten van geuroverlast veroorzaakt door de veehouderijbedrijven. De aanscherping van de normen is volgens Van de Ven noodzakelijk om te voorkomen dat de stank verder toeneemt. De landelijke normen liggen op 3 voor de bebouwde kom en 14 voor het buitengebied in zogeheten concentratiegebieden. De 0,1 en 5 odour units van Reusel De Mierden liggen daar dus ver onder.

Op meerdere plaatsen verlagen gemeenten in Brabant de norm: dat gebeurde in Boekel, Odiliapeel en Venhorst. Reusel De Mierden gaat voor zover bekend het verst.

Hits: 4556