Vincent van Rossem hekelt beleid: ‘Stop de boerenlobby’

Gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2014

DIEMEN – Vincent van Rossem, architectuur-historicus en broer van historicus Maarten van Rossem, veegt in het laatste nummer van Maarten! de vloer aan met het ruimtelijk ordeningsbeleid dat sinds de jaren zeventig in Nederland is gevoerd. ‘Het was een publiek geheim dat het woord ‘mest’ niet uitgesproken mocht worden op het ministerie van Landbouw’.

Onbewoonbaar industriegebied

Twintig jaar lang heeft de overheid volgens Vincent van Rossem werkeloos toe zitten kijken, terwijl het platteland veranderde in een onbewoonbaar industriegebied. Met de aanstaande deregulering van het landbouwbeleid gaat het pas echt beginnen, waarschuwt de architectuur-historicus. Hij verwijst daarbij naar plannen van het kabinet om de dierproductierechten af te schaffen (door staatssecretaris Sharon Dijksma tijdelijk in de kast gezet, maar zeker niet definitief; red.).

In het artikel gaat Van Rossem ook in op de verplichte mestfabrieken en de leefbaarheid die steeds meer onder druk komt te staan. ‘Een kind kan voorspellen wat ons te wachten staat: die fabrieken worden steeds groter en hun aantal groeit snel. (..) In het Amsterdamse Westerpark is het een stuk aangenamer dan in de Peel. Daar hebben bewoners een werkgroep ‘Stop de mestfabriek’ opgericht.’

Waanzinnig
Hij voegt er aan toe dat ‘het beleid zo waanzinnig is, dat je serieus gaat twijfelen aan het gezond verstand in Den Haag.’ Daarbij verwijzend naar de macht van boerenlobby LTO Nederland en tevens naar de relatief marginale betekenis van de varkenssector voor de werkgelegenheid en bijdrage aan de nationale economie. ‘De werkelijke milieukosten blijven onzichtbaar.’ Zowel boeren als supermarkten wijzen naar elkaar of naar een ander als schuldige. ‘Iedereen wast zijn handen in onschuld’, aldus Vincent van Rossem.

Bron: http://www.maartenonline.nl/nl/artikel/32376/architectuur-stop-de-boerenlobby.html

 

Hits: 4168